Stergem WhatsApp din telefon?

Cu totii avem cel putin un prieten care ne-a sugerat ca trebuie sa stergem aplicatia WhatsApp si ca ar trebui sa trecem pe Signal sau Telegram. De ce aceasta isterie in ultima vreme pe toate retelele de socializare?

In primul rand, sa analizam putin problema. Pentru cei care nu stiau, Facebook a cumparat WhatsApp in 2014 pentru o suma fabuloasa: 4 miliarde de dolari ($) si actiuni Facebook in valoare de 12 miliarde de dolari ($), ceea ce s-a dovedit a fii o afacere extrem de profitabila a celor de la WhatsApp, ba chiar mai mult de atat, Facebook a platit o suma cu 3.6 miliarde mai mult astfel incat angajatii WhatsApp sa ramana in continuare in companie.

In ultimii ani, Facebook s-a lovit de diferite procese de antitrust cu SUA si Uniunea Europeana, ceea ce obliga gigantul american sa se supuna regulilor noi, in special acelea de a-si informa utilizatorii de noi termeni si conditii. In realitate, datele personale au fost dintotdeauna in posesia Facebook, dar acesta nu este un motiv de ingrijorare. Mesajele WhatsApp raman in continuare encriptate, deci puteti sta fara grija; nimeni de la Facebook nu va va citi mesajele sau le va utiliza in scop comercial. De fapt, singurele noutati care v-au fost aduse la cunostinta sunt de fapt actualizarea termenilor si a conditiilor WhatsApp, prin care vi se comunica faptul ca datele dumneavoastra sunt la dispozitia Facebook (acest lucru era in vigoare inca din 2016).

Ar trebui sa ne temem de furtul de date personale?

Teorii conspirationale exista si vor exista mereu. Scopul unor companii ca Facebook sau Google este de a face bani din publicitate. Datele noastre, ale utilizatorilor, sunt importante pentru ca ei sa poata vinde pachete de reclame. Exemplu: o reclama platita pe Facebook/Google care foloseste ca public tinta persoane intre 24-36 ani, sex masculin, din 6 locatii diferite ale tarii (orase), utilizatori de telefoane cu sistem Android, se poate obtine efectuand aceste filtrari in baza de date cu utilizatori.

In momentul in care dorim sa ne expunem un profil pe o retea de socializare, alegem sa dezvaluim o identitate publica ce poate fii folosita in scop de Marketing.

Concluzie

WhatsApp este o aplicatie utila si neschimbata. O voi folosi in continuare? Da, cu siguranta! Lasa-mi parerea ta mai jos sau chiar ai putea sa raspunzi la intrebarea: “Telegram si Signal s-au folosit de scandalul WhatsApp pentru a creste numarul de utilizatori, plasand informatii conspirationale pe retele sociale?”

Ti-a placut? Sustine Generatia Urmatoare pe Patreon!