Mama, te rog, vreau ceva dulce!

Cu cât mâncăm mai mult, cu atât ne dorim mai mult

Nu stiu tu cum esti dar crede-ma, in copilarie am fost parca obsedata de aceasta intrebare care ma urmarea in fiecare zi.Astazi lucrurile s-au schimbat.

Zaharul alb reprezinta invenția si tentatia epocii moderne. “Otrava alba”astfel il numesc nutritionistii care considera ca acest aliment ar trebui eliminat din dieta noastra. Nu stiu daca stii dar zaharul nu are nici o valoare biologica, cu exceptia caloriilor pe care ni le aduce. La fiecare 100 de grame de zahar se formeaza 409.2 kcal.

Principalele efecte nocive ale consumului de zahar rafinat

Diabetul este pe primul loc nu numai pentru ca este foarte raspandit (in Romania sunt peste 500.000 de diabetici) ci si pentru ca este cel mai periculos. Consumul de zahar si produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantitati mari de zaharoza, incepe sa nu mai functioneze la parametrii normali. 

Asa apare diabetul care genereaza complicatii grave in organism. 

Caria dentara. Daca la inceputul secolului al XX-lea doar 5-10% din populatia sub treizeci de ani era afectata de aceste probleme, pe masura ce zaharul a fost adoptat in alimentatie s-a ajuns ca in tarile “dezvoltate” aprox. 95% din populatie sa sufere de afectiuni ale danturii. Popoarele care din motive de traditie sau dezvoltare economica slaba nu consuma acest produs, prezinta o incidenta a cariei de 10-20 de ori mai mica, in schimb se confrunta cu o explozie a problemelor dentare atunci cand ajung sa consume zahar.

Obezitatea se instaleaza frecvent la marii consumatori de dulciuri. Acest lucru se produce desi zaharul nu este atat de bogat in calorii pe cat se crede dar are capacitatea de a afecta echilibrul hormonal, ceea ce duce la cresterea apetitului si la dezvoltarea tesutului adipos si a celulitei.

Osteoporoza si probleme legate de asimilarea calciului. Una din problemele majore generate de consumul de zahar este dereglarea metabolismului calciului. S-a constatat in schimb, la persoanele care renunta complet la zahar si trec la o dieta cu multe fructe si legume crude, ca treptat calciul este din nou bine asimilat.

Cancerul in special cel de colon. Studii recente au evidentiat faptul ca cei care consuma multe dulciuri si alte produse cu zahar sunt mult mai predispusi la cancer localizat mai ales in tubul digestiv. Incidenta cancerului de colon(intestin gros) este de pana la cinci ori mai mare la consumatorii de dulciuri decat la persoanele care consuma foarte rar sau deloc zahar.

Alte boli cauzate de consumul mare de zahar sunt: alergiile, scleroza, cardiopatiile, gastrita, colita de fermentatie, tulburarile de ciclu menstrual la femei, reumatismul, anemia, astenia, sinuzita, rinita.

La copii consumul frecvent de dulciuri influenteaza procesele de crestere, duce la aparitia rahitismului si a fragilitatii osoase, declanseaza pubertatea prematura, genereaza probleme de comportament(scaderea vointei, predispune la violenta, scade capacitatea de concentrare etc.)

Zaharul acest inamic al epocii moderne, provine din sfecla de zahăr (zahăr alb) sau trestia de zahăr (zahăr brun). Zahărul alb obținut de trestia de zahăr este un zahăr brun care a fost rafinat.

Proprietățile zahărului

Zahărul este un potențiator de aromă, adică participă la formarea aromelor.
Zaharul este un agent de texturare, ajuta la pastrarea mai buna a cremei preparatelor.
Zahărul este un conservant, limitează oxidarea și proliferarea bacteriilor.
Zahărul este un agent de fermentare: este baza pentru obținerea alcoolului, deoarece este un substrat esențial pentru fermentarea bacteriană.
Zahărul este un colorant, conferă hranei o culoare aurie până la maronie (reacția Maillard).

Limitele zahărului

Când mâncați zahăr, nivelul zahărului din sânge crește. Aceasta este hiperglicemie. Această reacție este complet fiziologică și normală. Corpul, pentru a compensa, încearcă să regleze zahărul din sânge împingând excesul de zahăr în ficat și mușchi. Mulțumită hormonilor secretați de pancreas. De aceea, zahărul din sânge este normal.

Când glicemia este scăzută, vă aflați în hipoglicemie: acesta este semnalul pentru foame. Dacă nu mâncați, un alt hormon este secretat de pancreas pentru a elibera zahăr din ficat și mușchi pentru a-l pune înapoi în sânge. Dacă mâncați, zahărul din sânge crește din nou și este reajustat.

Aceste reajustări se fac atunci când avem o stare bună de sănătate.

Cu toate acestea, odată cu consumul regulat de zahăr vine dependența de zahăr. Cu cât mâncăm mai mult, cu atât ne dorim mai mult.

Acest lucru se datorează faptului că zahărul din sânge crește și scade mai repede atunci când mâncăm alimente foarte dulci. Așa că îți este foame mai repede și ești tentat să recâștigi zahărul din obișnuință.

În timp, ficatul și pancreasul sunt suprasolicitate apar bolile. 

Zahărul este deci un aliat al plăcerii gustative și al proprietăților sale tehnologice, dar poate deveni un adevărat dușman pentru sănătate atunci când este consumat în exces.

Fiecare aliment are un IG diferit (index glicemic). Această caracteristică explică rata la care crește nivelul zahărului din sânge după ingestia alimentelor. Cu cât este mai mare IG al unui aliment, cu atât este mai dăunător sănătății. 

Dar vestea cea buna este ca avem alternative sanatoase. 

Alternative sanatoase la zahărul alb

Astăzi, zahărul este prezent peste tot în produsele industriale sub diferite denumiri: sirop de glucoză, sirop de fructoză, maltoză, dextroză, maltodextroză etc.

Din fericire, reducerea consumului de zahăr alb nu înseamnă că nu vă mai bucurați de produse de patiserie și alte deserturi!

In continuare va voi prezenta alternativele zaharului alb, neuitand IG care cu cat este mai mic cu atat este mai bun pentru corppukl

Zahar alb

Rețineți că IG-ul zahărului alb este de 68. Conține 99% zaharoză (fructoză și glucoză).

Zahar brun și zahăr brun integral (RADAPURA sau MUSCOVADO)

Conține între 85 și 98% zaharoză. Mai puțin rafinat decât zahărul alb, acesta oferă

mai multe vitamine și minerale. Dar, reduse la consumul zilnic, aceste cantități sunt neglijabile pentru organism. IG-ul său este de 60.

Sirop de arțar

Acest sirop provine din seva de arțar adusă la fierbere. Cu dulceață de 1.4 ori mai mare decât cea a zahărului alb, este bogată în vitamina B, proteine ​​și minerale precum zinc, calciu, potasiu sau mangan. Indicele său glicemic este mai mic (65) decât cel al zahărului.

Sirop de agave

Siropul de agave este un îndulcitor natural care provine din extracția sevei de cactus,

agavele, care cresc în sudul Mexicului. IG al acestui produs este foarte scăzut (20). Arată la fel ca mierea și poate fi folosit de vegani și diabetici. Zahărul care îl constituie este sub formă de fructoză. Este un zahăr foarte interesant la coacere: 100g zahăr pot fi înlocuiți cu 75g sirop de agave. În cele din urmă, puterea de îndulcire a siropului de agave este cu 40% mai mare decât cea a zahărului alb: 100g de zahăr alb pot fi înlocuite cu 50g de sirop de agave.

Mierea

În funcție de diferitele origini, mierea are un IG care variază între 55 și 60. Mierea de salcâm are un IG între 35 și 53.

Zahăr din floarea de cocos

Provine din seva florilor unei nuci de cocos cultivate în principal în India, America de sud și în tropicele din Pacific.

În comparație cu zahărul alb, care oferă calorii goale, zahărul din nucă de cocos oferă vitamine și minerale. În principal polifenoli, potasiu, zinc și fier. Deasemenea, conține fibre numite inulină.Compus din fructoză, zaharoză și glucoză, zahărul din nucă de cocos este bogat în vitamine din grupele B și C.

Indicele glicemic pentru zahărul din floare de nucă de cocos este de 24,5, care este un IG foarte scăzut.

Sirop de Yacon

Puțin cunoscut, siropul Yacon, care arată ca un caramel, este extras dintr-un Tubercul peruvian. Este alcătuit din fructooligozaharidă, un zahăr care nu pătrunde în organism și care, atunci când nu este absorbit, nu provoacă vârfuri de insulină. Siropul Yacon este, de asemenea, bogat în potasiu și antioxidanți. 25g sirop Yacon = 150g zahar. Si la sfarsit sa putem sa ne indulcim un pic, va ptezint o reteta care va va cuceri inimiile

Lapte de cocos cu perle japoneze pe un pat de mango: pentru 4 persoane

– 400ml lapte de cocos fara zahar
– 100g semințe de tapioca
– 20 ml sirop de agave
– 1⁄2 mango
– Înmuiați semințele de tapioca timp de 10 minute în apă. Încălziți laptele de cocos și tapiocas timp de 15 minute. Adăugați siropul de agave la sfârșitul gătitului.
Tăiați mango, așezați-l în partea de jos a recipientului.
– Adăugați preparatul.

Ti-a placut? Sustine Generatia Urmatoare pe Patreon!