Informatii utile despre asigurarile RCA

Frecvent sunt întrebată dacă asigurarea RCA asigură și dauna vehiculului asigurat pe polița RCA, în cazul în care subscriptorul poliței de asigurare este cel vinovat de producerea accidentului.

Răspunsul este NU, polița de asigurare RCA este o asigurare de răspundere civilă obligatorie, ceea ce înseamna că asigură dauna celuilalt participant la trafic căruia i s-a cauzat un prejudiciu din vina asiguratului. Pentru a asigura și masina ta, este nevoie de o polită CASCO, aceasta răspunzând acestui tip de daună.

Cum se poate verifica valabilitatea poliței RCA?

Pentru a verifica valabilitatea politei RCA, nimic mai simplu, acest lucru se poate face în cateva minute online, pe site-ul www.aida.info.ro completând câmpurile care apar. Verificarea se poate face în funție de 2 criterii: numărul de îmmatriculare sau seria de șasiu. Acest site este baza oficială de date pentru autovehiculele din Romania și oferă siguranța că polița RCA este valabilă și nu un fals. Atenție la introducere datelor, deoarece dacă se introduc cifre sau litere greșite, platforma nu gasește informația.

Cand crește prețul unei asigurari RCA?

Prețul unei asigurari RCA crește când se modifică clasa de bonus:
– daca sistemul detectează prioade în care polița de asigurare nu a mai fost emisă, nu mai are istoric și indiferent de clasa de bonus avută anterior , când se va incheia din nou polita RCA, se revine la bonus 0.
– daca sunt accidente din vina titularului asigurării , acestea generează MALUS și cresc prețul poliței la următoarea reînnoire.

Cat timp este valabilă o ofertă de preț pentru o asigurare RCA?

Oferta de preț are o valabilitate limitată, prețurile  sunt valabile o saptamână timp în care acestea rămân neschimbate; odată această perioadă trecută oferta nu mai este valabilă și sistemul poate genera alte prețuri la încheierea de facto a poliței .

Unde trebuie să te adresezi , în cazul în care esti implicat într-un accident cu o masină înmatriculată în Romania , asigurarea RCA valabilă, iar vinovat este celalalt participant la trafic cu asigurare franceză?

In primul rând aș vrea să amintesc că pe teriotoriul Franței, procedura pusă în practică este mai anevoioasă, decât în alte țări Europene , motiv pentru care răspunsul meu este de a se adresa unui cabinet de avocatură specializat în recuperarea daunelor din accidente, acesta urmând să realizeze procedura necesara pentru recuperarea daunei de la asiguratorul Francez ,contra unui comision sau onorariu . Deasemenea persoana în cauză se poate adresa Biroului central de carte verde de pe teritoriul Franței:  

                                 Bureau Central Français , 

                                 Adresa: 1 Rue Jules Lefebvre, 75431 PARIS CEDEX 09, 

                                 Email: bcf.courrier@bcf.asso.fr

Aceste demersuri trebuie realizate cât mai curând posibil de la data producerii accidentului.

Ce documente trebuie să păstrezi în caz de accident pentru a putea ulterior întocmi dosarul de recuperare a daunei?

Inainte de a părăsi locul accidentului , asigurați-vă că ați recuperat aceste documente de la soferul celuilalt vehicul implicat:

  • Constatul amiabil completat integral
  • Copie sau poză cu permisul soferului de la volanul autovehiculului cu care ai fost implicat în accident
  • Copie sau poza act de identitatea, al soferului de la volanul autovehiculului cu care ai fost implicat în accident
  • Copie după asigurarea soferului vinovat 
  • Copie carte grise.

Pentru orice alte întrebări, Asigurari RCA Diaspora,vă răspunde în timp util âi în masura în care ține de competența noastră.

Ti-a placut? Sustine Generatia Urmatoare pe Patreon!