Ce trebuie sa stiti atunci cand vreti sa dezvoltati un website?

Site

Un website sau o pagina web poate avea scopuri diferite pentru fiecare dintre noi. Fie ca este vorba despre un site de prezentare, un magazin online, un portal sau blog, toate au ceva in comun: faptul ca din punct de vedere al infrastructurii, toate functioneaza la fel.

Site-ul este de fapt o platforma, un set de fisiere ce contin cod de programare, pentru ca ele sa formeze un ansamblu si sa afiseze informatia pe care doriti sa o faceti cunoscuta utilizatorilor.

Aceasta platforma poate fii dezvoltata “from scratch”, adica de la 0, sau puteti folosi solutii “open-source” adica gratuite, cum este WordPress, Joomla, Zend etc. Majoritatea site-urilor din prezent folosesc limbajul de programare PHP si HTML5/CSS3, JavaScript, dar sa nu devenim atat de tehnici.

De ce ai nevoie pentru a iti deschide un site web?

Hosting (Gazduire)

Cum spuneam mai devreme, site-ul este un ansamblu de fisiere, ceea ce implica automat un spatiu de stocare. Acest spatiu de stocare trebuie sa fie situat intr-un DataCenter, pentru ca acolo se garanteaza o conexiune permanenta la Internet si un server (calculator), care va sta non stop in priza.

Solutiile de hosting pot fii ieftine sau scumpe, in functie de necesitati. Astfel, pentru un blog personal in care nu stocati fisiere audio/video puteti opta pentru un spatiu de stocare limitat (2 GB de exemplu), ceea ce va implica un cost de aproximativ 10-30 euro / an.

Un pret mic atrage si minusuri: gazduirea site-ului va fii impartita cu multe alte site-uri, ceea ce va poate expune la riscuri cibernetice sau la scaderea vitezei de transfer (practic se ingreuneaza incarcarea site-ului).

Exista si solutii mai costisitoare (ce sunt recomandate pentru site-uri unde exista trafic mai mare de date – exemplu – magazine online), ce pot ajunge chiar si la +200 euro lunar – servere dedicate.

Un server dedicat este practic un calculator ce va fii inchiriat doar pentru site-ul dumneavoastra, exclusiv, in DataCenter.

Computerul care gazduieste site-ul dumneavoastra este legat la internet, deci va avea alocata o adresa IP (o adresa unica pe Internet). Deci, daca puteti retine aceasta adresa, puteti sa o introduceti in programul de navigare (Google Chrome, Microsoft Edge, Safari etc) si puteti accesa site-ul.

Domeniu (Denumire)

Domeniul sau denumirea site-ului este o adresa pe care o cumparati (mai de graba o inchiriati) pe un termen bine determinat: 1 an / 2 ani / 3 ani etc…
Rolul domeniului este de a transforma IP-ul de care am vorbit mai sus intr-o denumire usor de retinut pentru utilizatori.

De exemplu IP-ul 142.250.179.110 este transformat in google.com, sau IP-ul 179.60.192.36 este atribuit catre facebook.com.
Astfel, in fiecare tara exista un registrar – o companie care are rolul de a atribui domenii catre IP-uri (servicii de hosting).

In general, pretul unui domeniu variaza de la tara la tara (.ro .com .fr .it .es etc) si este situat undeva intre 10 si 20 euro / an.

Certificat SSL

Certificatul SSL este imperativ obligatoriu in 2021. Functioneaza ca si asigurare pentru client, si garanteaza clientului ca entitatea accesata (site-ul vostru) este verificat. De asemenea, poate servi ca asigurare pentru site-uri care prelucreaza date cu caracter personal (magazine online).

Certificatul SSL are preturi ce variaza intre 10 euro / an si pot ajunge chiar si la cateva mii de euro anual, in functie de afacerea dumneavoastra (desi nu cred ca este cazul sa fie folosite variantele foarte scumpe).
Certificatul SSL este vizibil in partea din stanga sus in navigator (chiar langa denumirea site-ului) si are aspectul unui lacat inchis.

Tema

Pentru ca traim in era vitezei, timpul este foarte pretios. Astfel, pentru a economisi saptamani intregi de munca inutila, puteti cumpara o tema predefinita de pe site-uri de specialitate, pe care puteti ulterior dezvolta continutul site-ului.

Tema este de fapt o interfata ce se potriveste platformei instalate pe hosting (exemplu: WordPress). Tema poate varia de la 30-40 euro la cateva sute sau chiar mii de euro.

Plugin-uri

Plugin-urile sunt mini aplicatii, module sau extensii, ce vor servi la o buna dezvoltare a site-ului. In general acestea scutesc o munca enorma a programatorului sau chiar a detinatorului site-ului.

Un exemplu de plugin ar fii un modul care are rolul de a afisa intr-un magazin online promotiile utilizatorului care intra pe site, intr-o fereastra de tip pop-up. Aceste module pot fii gratuite sau pot fii premium, cu preturi de la 20-30 euro la cateva sute de euro.

Imagini

Dezvoltarea unui website presupune folosirea de imagini. Daca sunteti fotograf, acest lucru poate fii mai dificil. Nu este ok sa folosim imagini asupra carora nu avem drepturi de folosire.

Exista platforme de unde puteti cumpara poze la diferite rezolutii, cu care sa reusiti sa dati un aspect atragator website-ului. Din nou, preturile oscileaza de la cativa euro la cateva zeci de euro per poza.

Costuri de productie (Costuri Programator)

Acesta este un subiect foarte sensibil pentru aceasta piata in continua dezvoltare.
O firma va taxa mult mai mult o astfel de manopera, pentru ca implica taxe, salariati, impozite, cheltuieli.

Un amator va taxa mult sub pretul pietei, dar lipsa de experienta isi va spune cuvantul.

Un profesionist sau un freelancer va oferta un pret competitiv, dar este posibil ca timpul de executie sa fie mai mare decat al unei firme.
Ce este drept, e faptul ca un programator trebuie sa studieze si sa lucreze multi ani pentru a ajunge la un nivel competitiv.

Costuri de Marketing (Costuri Promovare)

Multi ar spune ca procesul de creatie s-a terminat deja si ca totul este ok aici.
Greseala multor antreprenori este ca fac o confuzie intre ceea ce face un programator in dezvoltarea site-ului si partea de promovare.
Nu de putine ori aud propozitii de genul: “Site-ul nu este bun! Nu am clienti, nu ma contacteaza nimeni!”

Haideti sa ne imaginam urmatorul scenariu:
Sa spunem ca deschidem un magazin de incaltaminte in mijlocul campului, iar la 1 km de acest magazin, trece o autostrada.
Cei care circula pe autostrada vad magazinul, dar au viteza si nu exista o iesire de pe autostrada catre acea locatie.
Exista 3 solutii ce implica acelasi lucru: de a conecta magazinul cu autostrada!
Astfel, putem devia autostrada sa treaca pe langa parcarea magazinului, putem construi o sosea care sa conecteze autostrada de magazin, sau putem muta magazinul la marginea autostrazii!

Aceste solutii se aplica si pentru Marketing-ul Online. Degeaba avem un magazin online daca nu este expus oamenilor. Degeaba avem un website si asteptam ca oamenii sa il viziteze, desi el este necunoscut pentru toti.

Promovarea se face in multe moduri, dar despre asta vom vorbi intr-un articol viitor.
De multe ori costurile de promovare pot ajunge la valori incredibil de mari, acest lucru depinzand in primul rand de target-ul aferent!

Concluzie

Un site nu costa o avere, dar nici “doar cateva sute de euro”. Un site este o investitie pe termen mediu/lung de care trebuie sa te ocupi constant din momentul lansarii. Tot intr-un articol viitor, vom vorbi despre ce inseamna mentenanta, backup si restore. Insa pana atunci sper sa iti pot raspunde intrebarilor tale.

Acum ca stii ce implica constructia unui website, ce parere ai?
Tu cat de mult ai investit in site-ul tau?

Ti-a placut? Sustine Generatia Urmatoare pe Patreon!